Posted on

Fasta timpriser inom flytt kan vara missvisande

Det är inte ovanligt att flyttfirmor marknadsför sin tjänst med meningar som ”2 flyttgubbar + lastbil för enbart 450 kr/timme”. Om hjälpen bara behövs några timmar så blir priset bara någon tusenlapp för flytthjälpen – eller? Det gäller även att se det finstilta.

Genom att packa i ordning allt inför flytten och sedan bära ut allt bohag till parkeringen har man minimerat tiden som personalen från den flyttfirma som anlitas behöver jobba. På detta sätt betalar man så lite som möjligt. Det kanske tar en timme att packa bilen, fyra timmar att köra den till nya stället och sedan en timme att packa ur. Ett arbete som pågår i sex timmar och som alltså skulle kosta 2700 kr om timpriset var 450 kr timmen.

Det krångliga avdraget ställer till det

Flyttfirmor som enbart jobbar med rörligt pris (inte fast pris per projekt) brukar ofta tydligt visa vad kunden betalar per timme. I exemplet ovan rör det sig alltså om 450 kr per timme då både personal och lastbil ingår.

I lite mindre text brukar det framgå att priset förutsätter att kunden gör rut-avdrag. Det i sig är inte oväntat då både städfirmor, flyttfirmor och andra rut-berättigade företag brukar ange priset efter avdraget. Den stora skillnaden mellan flyttfirmor och städfirmor är däremot att städfirmans samtliga tjänster ingår i avdraget – men så är inte fallet med flyttfirman.

Reglerna säger idag att flyttfirmor bara för göra avdrag för arbete som sker i kundens hem. Det betyder att de kan erbjuda detta rabatterade pris för packning av flyttlådor av flyttfirma nordiskaflyttkompaniet.se, bärandet av dessa ut till bilen och packning av allt i bilen. Men när sedan bilen börjar rulla mot nästa destination finns inte avdraget längre.

Vad ingår egentligen?

När flyttfirmor presenterar sitt erbjudande med ”2 flyttgubbar + lastbil för 450 kr/timme, om rutavdraget används” så kan det alltså betyda att detta pris enbart gäller just när rut kan utnyttjas dvs inte under själva transporten.

Beräknar du att flytten ska ta sex timmar så kanske det inte alls handlar om 2700 kr utan betydligt mer. Behöver fullt pris  i Göteborg betalar under de fyra timmar som transport sker handlar det om ytterligare ca 900 kr för en flytt med en av dessa flyttfirmor. I detta fall blir det inte någon enorm stor skillnad i pris men det är stor skillnad rent procentuellt.

Viktigt att jämföra totalpriset

När flyttfirmor jämförs gällande deras pris är det alltså viktigt att fråga om förväntat totalpris. En del erbjuder fastprisavtal vilket betyder att de anger en summa som man kommer få betala – oavsett hur länge som flytten tar. Andra tar betalt per timme vilket gör att en välplanerad flytt gör att kostnaden hålls nere.

I kontakt med företag som har timpris är det viktigt att inte bara titta på deras ”timpris efter rut” utan istället se på helheten. Gör ett exempel och fråga de flyttfirmor som kontaktas om hur mycket tjänsten skulle kosta om de exempelvis behöver bära och packa i två timmar och transportera i fyra timmar. Det kan ge ett tydligare svar än om man enbart tittar på priset efter rutavdrag.